Over het nut van ventileren en de functie van een ventilatieverslaggever

Om een goede luchtkwaliteit in huis te garanderen, ben je in Vlaanderen verplicht om te ventileren. Het is noodzakelijk een ventilatieverslaggever aan te stellen die voor jou het hele traject opvolgt. Waarom is ventileren zo belangrijk en wat doet een ventilatieverslaggever precies? Lees er alles over in deze blog.

Waarom ventileren?

De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vuile, vochtige binnenlucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het niet goed ventileren kan klachten zoals branderige ogen, keelpijn, concentratiestoornissen, vermoeidheid, allergieën en hoofdpijn veroorzaken. Omdat woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is er bijna geen spontane ventilatie meer mogelijk. Hierdoor is het belangrijk dat er voldoende geventileerd en verlucht wordt. Bij nieuwbouw of een grondige renovatie is het zelfs verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Hiermee kan je naast energiebesparing ook een gezonde binnenlucht garanderen.

Aanstelling en functie van een ventilatieverslaggever

De overheid is niet tevreden met de kwaliteit van de ventilatiesystemen in Vlaamse woningen. Bovendien komen de gegevens van bouwheren, installateurs en EPB-verslaggevers vaak niet overeen met de werkelijkheid. Om de aankoop en plaatsing van een ventilatiesysteem in goede banen te leiden is het sinds 2016 verplicht om bij nieuwbouw of grondige renovatie een erkend ventilatieverslaggever aan te stellen.

Een ventilatieverslaggever volgt jouw project volledig op, staat in voor de coördinatie en is van alles op de hoogte. Van de keuze van het ventilatiesysteem, tot de uitvoering en controle van de prestaties. Hij stelt daarbij ook het ventilatieprestatieverslag op van zodra je woning is afgewerkt. Daarin staat of je ventilatiesysteem al dan niet de vooropgestelde norm haalt. Vervolgens stelt de verslaggever een dossier op bij het BCCA en bezorgt hij of zij het rapport aan de EPB-verslaggever.

Alles onder één dak

Bij BK-Technics weten wij hoe belangrijk ventilatie is. Daarom kan je bij ons terecht voor verschillende ventilatiesystemen. Dat is echter nog niet alles, Dirk Van Paepegem is een van de weinige erkende ventilatieverslaggevers in België en dus een echte specialist ter zake. Wij nemen dan ook graag jouw project in handen zodat jij op beide oren kan slapen. Neem snel contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte.